Πέμπτη, Νοεμβρίου 16, 2006

Εορτή του Πολυτεχνείου (β μέρος)

Στη συνέχεια ακολουθούν «Τα αιτήματα των εξεγερμένων φοιτητών και η επιτυχία του αγώνα τους» κείμενο της Σ. Προδρόμου μετά από συζήτηση μέσα στη τάξη Β2 διαβάζει ο Ευρ. Παπαδέλης.

«Ο εορτασμός του πολυτεχνείου σήμερα» μετά από έντονη συζήτηση στο τμήμα Β3 το κείμενο διαβάζει η Μαρίνα Λινάρδου.

Ο παπα Γιάννης ολοκληρώνει το σημερινό εορτασμό με «Το πολυτεχνείο ως σύμβολο και σύνδεση με την επικαιρότητα»



Τα αιτήματα των εξεγερμένων φοιτητών και η επιτυχία του αγώνα τους

Αντιλαλούν καθαρά έως σήμερα τα συνθήματα των φοιτητών

ΨΩΜΙ. Που συμβολίζει το δικαίωμα στην εργασία και στην ανάγκη για επιβίωση επίσης συμβολίζει το δικαίωμα του κάθε πολίτη να ζήσει σε μια αξιοκρατική κοινωνία όπου θα υπάρχει η δίκαιη κατανομή του πλούτου. Ίσες ευκαιρίες για τον καθένα.

ΠΑΙΔΕΙΑ. Που συμβολίζει το δικαίωμα στη μόρφωση στη γνώση της ιστορίας μας και της ελληνικής γλώσσας. Με την λέξη παιδεία εκφράζουμε τις υψηλές αξίες της κοινωνίας μας και την ηθική και καλλιεργείται μέσα και έξω από το σχολείο.

ΕΛΕΥΘΕΡΊΑ. Η ελευθερία ήταν το πιο αναγκαίο αίτημα των επαναστατημένων Ελλήνων που για επτά χρόνια στερήθηκαν τόσο πολύ. Η ανάγκη του κάθε Έλληνα να εκφράζετε για την κοινωνία την οικογένεια τις επιθυμίες και γενικότερα για τη ζωή του. Η ελευθερία ήταν το πιο επιτακτικό αίτημα ενάντια στη λογοκρισία στις εξορίες στο διχασμό και στο χαφιεδισμό.

ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ και ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ Του έλληνα ο τράχηλος δε σηκώνει ζυγό δεν μπόρεσε κανείς στην ιστορία του ελληνικού έθνους ουσιαστικά να τον ελέγχει και να του επιβληθεί. Μικρές ήταν οι παρενθέσεις δυναστών που στο τέλος ο έλληνας πανηγυρικά έδιωξε.
Ο εορτασμός του πολυτεχνείου σήμερα.

Ακούσαμε από τον συνεκπαιδευόμενο μας ότι στο πολυτεχνείο τότε πέτυχαν οι λίγοι φοιτητές χωρίς να υπολογίσουν τις συνέπειες να εναντιωθούν στη χούντα και να ξεσηκώσουν τα πλήθη.
Χάρη σε αυτούς σήμερα έχουμε στέρεο Δημοκρατικό πολίτευμα έχουμε ελευθερία λόγου. Η αποκατάσταση της δημοκρατίας άνοιξε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας.
Το Πολυτεχνείο ζει και μας οδηγεί θα ακούσουμε αύριο στις διαδηλώσεις. Γιατί στο πολυτεχνείο αξίζει κάθε δόξα και τιμή στον εορτασμό του.
.
Δόξα και τιμή στους νεκρούς ήρωες του πολυτεχνείου που σα τη γυναίκα του πρωτομάστορα στέριωσαν τα θεμέλια από το γεφύρι της δημοκρατίας.

Δόξα και τιμή στην μνήμη του πολυτεχνείου γιατί αν ξεχάσουμε τους αγώνες φοβάμαι σύντομα θα χρειαστεί πάλι τα παιδιά μας να ξαναθυσιαστούν για την δημοκρατία.

Αύριο θα γίνει η πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία και μακάρι όλοι μας να μπορούσαμε να ήμασταν εκεί να βροντοφωνάξουμε όπως τότε υπέρ της εθνικής ανεξαρτησίας

Μετά από έντονη αντιπαράθεση το Β3 λέει όχι στο πανεπιστημιακό άσυλο. Όχι στην ασυδοσία και στην εκμετάλλευση του ασύλου για βανδαλισμούς και καταστροφές. Δε έχουμε την πολυτέλεια να τα σπάμε αλλά θέλουμε να θυμόμαστε τη θυσία των φοιτητών και όχι κουκουλοφόρους αναρχικούς με στόχους ξένους από τη εξέγερση του πολυτεχνείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Άποψη του εργαστηρίου

Άποψη του εργαστηρίου