Σάββατο, Ιανουαρίου 27, 2007

Διαθεματική ενότητα εκπαίδευσης «Κοινωνική ζωή επαρχιακών πόλεων όπως αυτές αποτυπώνονται στον τοπικό τύπο»

Στόχος: Η αναζήτηση στο διαδίκτυο τοπικού τύπου, ανάλυση κειμένου, συσχετισμοί και συμπεράσματα.
Γραμματισμοί: Πληροφορικός, Αγγλικός, Κοινωνικός
Περιγραφή: Οι εκπαιδευόμενοι έχοντας ολοκληρώσει μια πρώτη προσέγγιση σε βασικά προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών θα κλιθούν να αναζητήσουν μέσα από μηχανές αναζήτησης και θεματικούς καταλόγους εφημερίδες που είναι σε ηλεκτρονική μορφή στο διαδίκτυο. Οι εφημερίδες αυτές πρέπει να είναι από επαρχιακές πόλεις με πληθυσμό ανάλογο της πόλης μας. Στη συνέχεια θα γίνει η καταγραφή της θεματολογίας της ύλης τους και η κατηγοριοποίηση τους. Τα στοιχεία που προέρχονται από αγγλικές εφημερίδες στο Αγγλικό γραμματισμό θα γίνει η απόδοση τους στα ελληνικά. Θα ακολουθήσει ανάλυση των δεδομένων και προσπάθεια κατανόησης συσχέτισης ομοειδών πληροφοριών και σύνθεση. Στο τέλος θα συνταχθούν συμπεράσματα σχετικά με:
1. Τα προβλήματα που απασχολούν την κάθε περιοχή.
2. Ενδεχομένως παρόμοια προβλήματα (παγκοσμιοποίηση)
3. Νοοτροπίες και κουλτούρα
4. Τρόποι αντιμετώπισης
Χρονοδιάγραμμα: ολοκλήρωση της όλης εργασίας κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου
Παραδοτέα: τα συμπεράσματα της όλης εργασίας θα δακτυλογραφηθούν από τους εκπαιδευόμενους και θα αναρτηθούν στη ιστοσελίδα του σχολείου
Συντονιστές: Αϊβαλιώτης, Διαμαντή, Πετανίδου.

1 σχόλιο:

eap είπε...

Σχέδιο δράσης
Σε αυτή την εργασία θα γίνει προσπάθεια αποκωδικοποίησης των ειδήσεων που αποτυπώνονται στον τοπικό τύπο αλλά και την κριτική ανάγνωση τους και την συγκριτική αποτίμηση.
Το πρώτο βήμα είναι ο εντοπισμός των ηλεκτρονικών διευθύνσεων των εφημερίδων της περιφέρειας που επιθυμείται. Για να γίνει αυτό εσείς ήδη ξέρετε και έχετε κάνει αναζήτηση στο διαδίκτυο με «μηχανές αναζήτησης» (google) έτσι και σε αυτή την εργασία μπορείτε να εντοπίσετε ηλεκτρονικές σελίδες τοπικού τύπου με την χρήση των λέξεων κλειδιών «on line τοπική εφημερίδα» ή με όποιον άλλο συνδυασμό φανταστείτε.
Πρόταση μου όμως είναι ότι σε τέτοιου είδους αναζητήσεις είναι προτιμότερο να ανασύρουμε τις επιθυμητές πληροφορίες από το διαδίκτυο μέσω καταλόγων. Τέτοιοι κατάλογοι που λειτουργούν με την λογική του χρυσού οδηγού μπορούμε να εντοπίσουμε σε portal. Portal είναι ένα site βασισμένο πάνω σε έναν κατάλογο πληροφοριών Internet το οποίο προσπαθεί να κάνει τους χρήστες να το επισκέπτονται κάθε φορά που ζητούν κάτι μέσα από το δίκτυο και δεν γνωρίζουν πού θα το βρουν. Πασίγνωστα ελληνικά portal είναι τα παρακάτω:
1. dir.forthnet.gr (www.forthnet.gr)
2. www.in.gr
3. www.pathfinder.gr
4. www.thelo.gr
5. www.e-portal.gr
Από τα παραπάνω τα τρία πρώτα έχουν συνδέσμους που βαθμιαία μας δίνουν τις πληροφορίες που θέλουμε. Διαλέξτε λοιπόν μια από τις παραπάνω διευθύνσεις και εντοπίστε εφημερίδες, κατόπιν επιλέξτε μια περιφέρεια της επιλογής σας.


Άποψη του εργαστηρίου

Άποψη του εργαστηρίου