Τετάρτη, Μαΐου 17, 2006

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΡΟΛΩΝ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ»

ΠΡΑΞΗ 1
ΕΙΣΑΓΩΓΗ – ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΩΝ

Το παιχνίδι που θα παρακολουθήσετε έχει θέμα : «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ» και θα δούμε τον τρόπο διεκπεραίωσης της αλληλογραφίας ηλεκτρονικά.
Ώρα να γνωρίσουμε τους συμμετέχοντες εκπαιδευόμενους του τμήματος Α3 του ΣΔΕ Μυτιλήνης:

ΡΟΛΟΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΣ
ΑΦΗΓΗΤΗΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΧΑΤΑΔΑΚΗ
ΠΡΩΤΟΣ ΠΑΡΟΧΕΑΣ
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΧΤΕΝΕΛΗΣ
ΣΕΡΒΕΡ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΠΑΡΟΧΕΑ
ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ ΚΑΡΑΦΥΛΗ
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΑΡΟΧΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡΗΣΑΦΗΣ
ΣΕΡΒΕΡ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΑΡΟΧΕΑ
ΜΑΡΙΑ ΠΙΝΕΛΗ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΠΟΛΥΔΟΡΟΣ ΠΑΤΣΙΛΕΛΛΗΣ
ΠΡΩΤΟΣ ΧΡΗΣΤΗΣ
ΠΑΤΣΙΛΕΛΛΗ ΣΤΡΑΥΡΟΥΛΑ
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΡΗΣΤΗΣ
ΠΑΠΑΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ
ΤΡΙΤΗ ΧΡΗΣΤΗΣ
ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΠΟΥ
Ξεκινάμε το παιχνίδι μας με την εγγραφή των χρηστών σε ένα από τους δύο παροχείς κατά βούληση. Η εγγραφή στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δωρεάν. Έχουμε όμως δύο μεγάλες κατηγορίες ηλεκτρονικής αλληλογραφίας:
1. Με εγκατεστημένο το λογισμικό αλληλογραφίας στον υπολογιστή του χρήστη Τότε ο παροχέας δίνει στο χρήστη 4 στοιχεία: ΚΩΔΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΗ, ΚΩΔΙΚΟΣ, ΔΙΑΚΟΜΙΣΤΗΣ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΣΕΡΒΕΡ ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ.
2. Με λογισμικό αλληλογραφίας στο διαδίκτυο που ο παροχέας δίδει μόνο ΚΩΔΙΚΟ ΧΡΗΣΤΗ και ΚΩΔΙΚΟ.
Πολλοί παροχείς εμαιλ δίνουν στους χρήστες τους και τους δύο παραπάνω τρόπους αλληλογραφίας.
Μετά την εγγραφή και τη απόκτηση λογαριασμού είναι έτοιμη να λειτουργήσει η όλη διαδικασία.
ΠΡΑΞΗ 2
ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΕΜΑΙΛ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ

Η χρήστης Μαρία γράφει ένα απλό μήνυμα. Τα βασικά του συστατικά που είναι: αποστολέας, το θέμα και το κείμενο της αλληλογραφίας. Τέλος πατά το κουμπί αποστολή. Τότε το διαδίκτυο αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει την αλληλογραφία. Αναλυτικότερα αφού πάρει την αλληλογραφία από τη Μαρία. Τη πηγαίνει στο σέρβερ του παροχέα της Μαρίας εκείνος αφού ταξινομήσει την αλληλογραφία την προωθεί στο σέρβερ του παροχέα της Αντωνίας. Η αλληλογραφία καταλήγει στην Αντωνία που είναι ο τελικός παραλήπτης. Η Αντωνία που διαβάζει το εμαιλ μπορεί να το διαγράψει, να αρχειοθετήσει, να προωθήσει, να απαντήσει στο εμαιλ της Μαρίας. Στη συγκεκριμένη πράξη η Αντωνία θα το προωθήσει στην Σταυρούλα με της ίδια διαδικασία που περιγράψαμε παραπάνω.



ΠΡΑΞΗ 3
ΕΜΑΙΛ ΜΕ ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ

Ένα εμαιλ μπορεί να έχει ως συνημμένο οποιοδήποτε αρχείο που είναι σε ηλεκτρονική μορφή (φωτογραφία, εικόνα, ήχος, βιντεο, ιστοσελίδα, έγγραφο κ.α.) Η Σταυρούλα τώρα θα συντάξει ένα νέο εμαιλ με τον ίδιο τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω μόνο που θα επισυνάψει μία φωτογραφία και ένα αρχείο ήχου. Στη συνέχεια γίνεται αποστολή με τον ίδιο τρόπο με παραπάνω στην Μαρία που βλέπει και ακούει τα συνημμένα.

ΠΡΑΞΗ 4
ΕΜΑΙΛ ΜΕ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η Αντωνία θα στείλει εμαιλ στη Μαρία αλλά θα το κοινοποιήσει και στη Σταυρούλα. Αυτό θα γίνει με μία αποστολή με τη διαφορά ότι ο σέρβερ του παροχέα της Αντωνίας θα αναλάβει να αναπαραγάγει το εμαιλ με σκοπό να πάει αυτό στους δύο τελικούς αποδέκτες.

ΠΡΑΞΗ 5
ΕΜΑΙΛ ΜΕ ΚΡΥΦΗ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ


Η Σταυρούλα θα στείλει εμαιλ στη Αντωνία και θα το κάνει κρυφή κοινοποίηση στη Μαρία. Αυτό σημαίνει ότι η Αντωνία δε θα ξέρει ότι το μήνυμα που μόλις έλαβε ότι το έχει παραλάβει και η Μαρία. Ενώ η Μαρία θα ξέρει τον κυρίως παραλήπτη που είναι η Αντωνία. Αυτό γίνετε αφού ο σέρβερ του παροχέα της Σταυρούλας αποκρύπτει τα στοιχεία αυτά στην Αντωνία.
ΠΡΑΞΗ 6
SPAM ΕΜΑΙΛ

Η Μαρία που είναι μια κακή επιχειρηματίας στέλνει διαφημιστικά εμάιλ μαζικά σε πολλούς παραλήπτες και μάλιστα χωρίς την συναίνεση τους. Αυτό προκαλεί αρκετά προβλήματα και στους σέρβερ διεκπεραίωσης αλλά και στους τελικούς χρήστες. Έτσι όπως και στο παιχνίδι μας ο σέρβερ μπλοκάρει τα μηνύματα αυτά και δε τα αφήνει να προωθηθούν στους τελικούς χρήστες.

ΠΡΑΞΗ 7
ΕΜΑΙΛ ΜΕ ΙΟΥΣ

Οι ιοί είναι κακόβουλα προγράμματα με στόχο να προκαλέσουν προβλήματα στους τελικούς αποδέκτες. Έτσι και η Αντωνία στέλνει μολυσμένο εμάιλ στη Σταυρούλα αλλά αυτή είναι ήδη προετοιμασμένη και έχει εγκαταστήσει κατάλληλο αντιβιοτικό πρόγραμμα προστασίας. Επίσης προληπτικά δεν ανοίγει ποτέ εμαιλ από αποστολείς που δεν ξέρει τα διαγράφει αμέσως.

ΠΡΑΞΗ 8
HACKER
Η Σταυρούλα είναι HACKER. Δηλαδή χρήστης που προσπαθεί παρανόμως να αποσπάσει την αλληλογραφία άλλων χρηστών. Αυτό το προσπαθεί να το πετύχει κάνοντας επίθεση μέσω του διαδικτύου στους σέρβερς. Αυτοί πολλές φορές αποδεικνύονται διάτρητοι και γι αυτό οι χρήστες ξέρουν ότι δεν πρέπει να διακινούν πληροφορίες ύψιστης σημασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Άποψη του εργαστηρίου

Άποψη του εργαστηρίου