Πέμπτη, Μαρτίου 01, 2007

Περιήγηση στην Βικιπαίδεια

Ιστορία
'Wiki' (προφέρεται ουίκι) είναι ένας τύπος ιστοτόπου που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει και να επεξεργαστεί τις σελίδες του. Το όνομα προέρχεται από την αργκό του διαδικτύου και συγκεκριμένα είναι συντόμευση του όρου WikiWikiWeb. «Wikiwiki» είναι μια χαβανέζικη λέξη που σημαίνει «γρήγορα». Σε ένα wiki, διάφορα άτομα μπορούν να γράφουν μαζί. Αν ένα άτομο κάνει κάποιο λάθος, το επόμενο μπορεί να το διορθώσει. Mπορεί επίσης να προσθέσει κάτι νέο στην σελίδα, πράγμα που επιτρέπει την συνεχή βελτίωση και ενημέρωση. Επίσης στα wiki μπορεί να γίνεται συζήτηση. Σε ορισμένα wiki όπως η Βικιπαίδεια (το διασημότερο wiki) υπάρχουν οι σελίδες συζήτησης γι'αυτό, αλλά σε άλλα wiki, συζήτηση μπορεί να γίνεται σε όλες τις σελίδες.Ο σκοπός και οι κανόνες είναι διαφορετικοί σε διάφορα wiki. Για παράδειγμα σκοπός της Βικιπαίδειας είναι να γραφούν άρθρα που σχηματίζουν μια εγκυκλοπαίδεια. Ο σκοπός δημιουργεί και κανόνες συμπεριφοράς π.χ. στην Βικιπαίδεια δεν γίνεται γενική συζήτηση αφού δεν βοηθά στην συγγραφή άρθρων.
Το πρώτο wiki ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου 1995 από τον Ward Cunningham, και είχε αρκετούς χρήστες οι οποίοι αργότερα δημιούργησαν τα δικά τους wiki.

Σε αυτή την εργασία θα γίνει προσπάθεια αποκωδικοποίησης της ιστοσελίδας και την ανάδειξη της χρησιμότητας της.

Πορεία εργασίας:
Βήμα 1ο
Επισκευτείται την αρχική σελίδα της εγκυκλοπαίδειας στη διεύθυνση: www.el.wikipedia.com και διαβάστε το περιεχόμενο της.
Βήμα 2ο
Από τη θέση αναζήτηση βάλτε λέξεις κλειδιά που οδηγούν σε θέμα της επιλογής σας για να αναζητήστε όπως ακριβώς κάνετε με το google. Το κουμπί μετάβαση σας πηγαίνει στο περιεχόμενο του άρθρου που ενδεχόμενα θα υπάρχει στην εγκυκλοπαίδεια ενώ το κουμπί αναζήτηση δίδει τα σχετικά θέματα που υπάρχουν σε αυτή. Σημειώστε ότι το ιστορικό μέρος που παρουσιάζεται στην αρχή έγινε με την παρούσα διαδικασία βάζοντας τη λέξη κλειδί wiki.
Βήμα 3ο
Στις ίδιες πληροφορίες μπορούμε να οδηγηθούμε και με το θεματικό κατάλογο που υπάρχει στην αρχική σελίδα της εγκυκλοπαίδειας.
Βήμα 4ο
Στο τέλος της ιστοσελίδας υπάρχουν πολύ χρήσιμοι σύνδεσμοι που οδηγούν στο Βικιφθέγματα (παροιμίες, αποφθέγματα, ατάκες) βιβλία, κατάλογος ειδών ,πολυμέσα και πολλά άλλα.
Βήμα 5ο
Να θυμάστε πάντα ότι η Βικιπαίδεια είναι δωρεάν, εθελοντική και όλοι μπορουν να διαβάσουν και να γράψουν σε αυτή. Ελπίζω να τη βρείτε ενδιαφέρουσα.

Άποψη του εργαστηρίου

Άποψη του εργαστηρίου